гр. Софиякв. Хладилника, ул. Банат 17

Как да почиствате четките си за грим и защо е важно да го правите?

Ето някои насоки и съвети, с които да имаме едни красиви и добре служещи ни четки за дълго време.

Както добре знаем хубавите четки са важна част от грима. За да могат четките да ви служат вярно и да осигуряват безупречен резултат е важно да се грижите добре за тях.  Най-важната част от грижата е правилното им почистване.

Замисляли ли сте се  колко приятна среда за бактерии се оформя върху една непочистена от продукт четка, върху която са се натрупали и мъртви клетки? Гнусничко, нали! Така че ако ви се налага да ползвате четки за грим често, или не чак толкова често.. То ето няколко полезни съвета как да ги поддържате чисти.

 Важно е освен ефективно, почистването на четките да бъде и щадящо, за да могат да в ислужат дълго и вярно. Вариантите за почистване са два  - сухо почистване или мокро почистване. Какво ще рече това? 

 

Сухо Почистване 

Много марки имат специално разработени продукти, които служат за бърза дезинфекция и почистване на четки. Предимството им е, че действат мигновено и четките могат да бъдат използвани почти веднага след почистване.

 

Мокро почистване

 

За да измиете добре четките си ще са ви необходими : 

 + хладка вода 

 + сапун

 Ето и малко по-конкретни насоки:

  • Изплакнете косъмчетата на четките с хладка вода, като ги държите наклонени надолу
  • Потопете четката в сапуна и с въртящи движения сапунисайте
  • Продължете с въртеливите движения в дланта си.  Следват изплакване и сапунисване, докато пяната стане бяла.
  • Накрая изплаквамe добре
  • Изстискваме излишната вода в парче домакинска хартия.
  • Оставяме четките да изсъхнат с косъмчетата надолу, за да сме сигурни, че няма да се задържи вода в основата им, където са слепени, тъй като това би могло да ги съсипе.

Защо е изобщо е необходимо да почистваме четките си?

 

Обяснението е просто - върху четките се задържат както мръсотия, мъртва кожа, масла,  така и бактерии. Като пропуснем да почистим добре своите четки всички тези “екстри” са готови да се “лепнат” върху лицето ви със следващото нанасяне на фон дьо тена ви. Какво толкова ще си кажете? Ежедневното нанасяне на продукти с мръсни четки, може да доведе до замърсяване на кожата, както и до запушване на пори,  предпоставки за пъпки и раздразнения, които от своя страна могат да ви докарат упорити петна и белези.

На клетъчно ниво нещата са още по-стряскащи. Непочистените четки могат да се замърсят с клетъчни организми, което да доведе не само до раздразнения, но и до инфекции. Ако бариерата на кожата е нарушена шансовете от инфектиране са още по-високи. Последното, което искате са гъбички, ешерихиа коли или стафилококи по лицето, нали?

Ако всичко гореизброено не ви е достатъчно, за да започнете да почиствате своите четки, ето още една причина - нанасянето на грима.

Мръсните четки  не могат да постигнат равномерно покритие, усложняват преливането на цветове върху кожата.

Всички четки за грим трябва да бъдат почиствани редовно, особено тези, с които нанасяте кремообразни продукти, тъй като както всички знаем бактериите обичат влага.

Колко често трябва да почиствате своите четки?

Препоръчително е да почиствате всички свои четки веднъж на 7-10 дни, за да сте сигурни, че сте се отървали от опасни бактерии и мръсотия. Така ще имате безопасни и добре нанасящи продукти четки.

Какво се случва, ако решите да споделите четките си с друг?

Предполагам, че не споделяте четките си на дневен ред с някого, но както всички знаем, често се случва приятелка да има нужда от бърз “touch-up” преди вечерно излизане.

Въпреки това е добре да имате предвид, че споделянето на четки не е добра идея, освен ако не разполагате с подходящ антибактериален експресен чистител за почистване.

Последно от блога

Ламиниране на вежди
Ламиниране на вежди
This is a text snippet of the article. You can add short text here or remove the text and leave it blank.
Oct 01, 2023
Ламиниране на мигли
Ламиниране на мигли
This is a text snippet of the article. You can add short text here or remove the text and leave it blank.
Sep 19, 2023
Грим за бала според цвета на роклята
Грим за бала според цвета на роклята
This is a text snippet of the article. You can add short text here or remove the text and leave it blank.
Mar 17, 2022
10 актуални идеи за сватбен грим
10 актуални идеи за сватбен грим
Да изберете перфектния сватбен грим за вашата сватба може да бъде трудно решение. Всички стилове, варианти и трендове могат да се окажат доста...
May 09, 2022
Как да запазя час за абитуриентски грим?
Как да запазя час за абитуриентски грим?
Подготвих специално тази кратка статия, за да съм полезна на момичетата, на които предстои да запазят грим за своя бал. Кое е първо? Прическа...
Mar 01, 2022
Запишете се за нашия бюлетин